Helt tilbage i 1900-tallet lavede vi roelygter i Danmark – uhyggelige lygtemænd – som blev sat ud i mørket for at holde onde ånder væk. Det var ikke kun Allehelgensaften de blev sat ud, men i løbet af efteråret i de mørke aftner.

sådan får man låget af 2

Sådan får du låget af græskarret – brug en proptrækker

Allehelgensaften er aftenen før allehelgensdag og i Danmark er Allehelgensdag altid den første søndag i november. Ifølge folketroen er allehelgensaften den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løse for at vanære og håne de helgener, man fester for på allehelgensdag.

I de senere år er det blevet en almindelig skik at mindes de døde, ved på allehelgensdag at tænde lys på gravene. I mange kirker oplæses navnene på de der er døde i det forløbne år i sognet.

Begrebet Halloween, som kommer fra de engelsksprogede lande, knytter sig tæt til Allehelgensaften. Halloween fejres altid den 31. oktober og i år er det en lørdag så der er rig mulighed for at få lavet fine græskarlygter.

Halloweens popularitet i Danmark kan direkte måles i den nationale græskarproduktion, der i løbet af få år er steget til over 500.000 stk

Der mange anvendelsesmuligheder for indmaden i græskarret – græskarsuppe og grækarkage. En af de enkleste ting er ristede græskarkerner.

 

Ristede græskarkerner

Skyl græskarkernerne og fjern alle trævlerne. Kog kernerne 15 min i letsaltet vand – ca 1 spsk salt pr l. vand.

Hæld vandet fra og bred kernerne ud på bagepapir, fordel ganske lidt olie over og rist dem i ovnen ved 160˚ varm luft indtil de har et lyst, gyldent skær og er sprøde og tørre – men pas på, de bliver nemt for mørke og så smager de ikke godt. Det tager ca. 30 min.

de smager herligt som snack eller som tilbehør til græskarsuppen.