April er en rigtig lunefuld måned, bedst som man tror at nu er det forår, så bliver det koldt og måske endda snevejr, og alle ideer om at begynde på havearbejde  må lægges på hylden. Trods det ustadige vejr pibler det op af jorden med friske spiselige nye skud og blade af brændenælde, mælkebøtte, rabarber og andet godt, og det er helt sikkert, at når fiskehandleren har stenbider, så er det forår. Også lammene på marken varsler forår og godt dansk lammekød.

Lam
I dag er det muligt at købe dansk lam hele året, fordi man krydser fåreracer som kan læmme på alle årstider og derfor er der ikke de store prisforskelle året igennem. Påskelam er dog en tradition, og derfor får prisen måske en tand i vejret netop på det tidspunkt. Lammekøller og lammekoteletter er nok det, de fleste forbinder med at spise lam. Men prøv også at bruge lammebov som i martsopskrifterne. Lammebryst, spækket med hvidløg, drysset med salt og timian, og derefter langtidsstegt ved 160° er aldeles pragtfuldt. Sæt små kartofler, med skræl, i ovnen samtidig og server en creme fraiche dressing til.

Stenbider
Er forårsbebuderen, når det gælder fisk. Den plages ikke af skønhed, men den smager godt, er forholdsvis mager og giver et godt proteintilskud. Og så er den billig. Den fås også røget og det er også en stor delikatesse. Det er kun hannen, der spises. Hunnen – kvabsoen – er for løs i kødet.

Stenbiderrogn
Anvendes til at fremstille dansk “kaviar” af. Den er fra naturens hånd svagt rosa og smager bedst, når man selv tilbereder den af den friske rogn. Den friske stenbiderrogn fås i marts, april og maj.

Skorzonerrod
Er en velsmagende og billig rodurt, som nok er lidt overset. Den kan minde om hvide asparges, når den er kogt. Hvis man skræller den, inden den koges, bør  den lægges i vand med lidt eddike i, så den ikke bliver mørk. Den kan også koges med skræl og derefter pilles, men det kræver en grundig skrubning først for at fjerne al jord.

Rabarber
Er allerbedst netop nu og har mange anvendelsesmuligheder. Rabarber står i mange haver og bliver ofte kun brugt som dekorativ staude, så det er sikker muligt at få stilkene gratis. De små røde vinrabarber giver mest smag og farve.
Hvis man spiser mange rabarber bør man neutralisere oxalsyren med kalciumklorid eller “non-oxal”, som det ofte kaldes, for at undgå at oxalsyren tager kalcium fra kroppen.

Brændenælde
Store Nælde som er brændenældens rigtige navn, er også meget nem at skaffe, ikke hos grønthandleren men i haven eller i skoven. Og så får man masser af jern og C-vitamin helt gratis. Tag gummihandsker på, for den brænder jo, og pluk så de friske nye topskud, som lige stikker op af jorden. Når nældeskuddene er hældt over med kogende vand, så brænder de ikke mere. Friske brændenældetopskud kan holde sig, i en plastpose eller beholder med låg i køleskab i flere dage.  Brug dem ligesom i flødestuet spinat (se side xx).

Mælkebøtte
Er en vildtvoksende plante, som også trives godt i haver. De unge, friske skud kan anvendes som grønsag. For at gøre mælkebøtteblade sprøde og lækre, er det en fordel at tildække planten, dette bevirker at planten ikke bliver bitter. Ved tilberedning skylles bladene og ribbes eventuelt. De kan anvendes rå i salater eller dampes et par minutter.