August er den sidste rigtige sommermåned, ofte lun og med duft af høst, men også fugtige, duggede morgener. Det er en rigtig syltemåned, et paradis for hvepsene, som bliver tiltrukket af den sure eddikelugt, og et mareridt for os der gerne vil sylte. Sidst i august bliver det også tid for de første skovture efter brombær og svampe. I drivhuset leverer agurk og tomatplanter store mængder frugt.

Brombær
Brombær indeholder både jern og C-vitamin, så de er værd at gå i skoven efter. Der findes mange sorter, både med og uden torne. De vokser hurtigt og med lange skud, og det er måske grunden til at ikke så mange har dem i haven. For skovturens skyld, den lækre brombærtærte, syltetøjets og brombærsnapsens skyld, bør man hente dem.

Blåbær
I nåletræsplantager, egekrat og på lyngskråninger er der mulighed for at finde blåbær. De er fyldt med C-vitamin og indeholder også jern. Lav syltetøj af dem og brug det på tykmælken, det er en himmerigsmundfuld.

Blommer
Blommer findes i et utal af sorter. Dejlige er f.eks ” Reine Claude”  og ”  Kirkes” til  at spise  friske, kogt  som grød eller  syltede. Blommer  har et  stort indhold  af A-  og C-vitamin.

Kirsebær
De søde  kirsebær kaldes  også  moreller.  Det er dem, vi  bare spiser løs af  lige fra træet eller  posen. De kan også bruges til desserter og pynt på kager, is m.m. Surkirsebær er bedst egnet til saft, syltetøj, vin og grød.

Melon
Melon dyrket  i Danmark  er  oftest  sukkermelon som  f.eks netmelon.  Melon   bør  altid   serveres  kold.   Den  meget vandholdige frugt er lækker at  spise naturel, men prøv også nogle af bogens serveringsforslag.

Bønner
Her er tale om friske bønner, grønne eller gule. Man kan vælge at købe/plukke de grønne bønner meget små, så kaldes de haricots verts. Bønnerne indeholder protein af stor værdi, og jo grovere de er jo flere fibre indeholder de. Nye bønnesorter, af god kvalitet, har ikke ribber der skal fjernes. Brug små fine bønner, hele, kun lige blancherede, og større, grovere bønner skåret i snitter, f.eks. stuvede.

Tomater
Lige nu er tomater meget billige, de kan anvendes på mange måder, og så pynter de i salatskålen med deres flotte farve. Prøv de store halvgrønne bøftomater som tomatbøf: Skær tomaterne i skiver, vend dem i hvedemel tilsat salt og peber og steg dem møre og gyldne i smør på en varm pande. Server dem med brunede løg. Små grønne syltede tomater smager dejligt og tomatsalat af solmodne tomater er meget lækkert.

Agurker
Drueagurker og salatagurker er nu fremme i store mængder. De har ikke den store næringsværdi men som pynt og tilbehør er de fine. Salatagurken anvendes mest frisk som pålæg eller som ingrediens i salat. Drueagurker syltes på forskellig vis.

Blomkål
En meget dejlig grønsag som også indeholder meget C-vitamin. Blomkål smager fint rå såvel som letkogt og egner sig godt til sommerens mange lette retter. Brug den rå i små buketter i salaten.

Peberfrugt
Peberfrugter er meget rige på C-vitamin og er en fryd for både øje og gane. Brug dem i de hurtige panderetter eller rå i salater og som pynt og tilbehør til ost.