“Julen sig nærmer, sneen jorden dækker, julegrisen hygger sig i staldens lune hø, fed og rund, den er og noget så fin og lækker….”(fra en gammel sang). Julen kan udmærket holdes helt traditionelt, selv om den tilberedes af økologiske varer.

Krydderier
Der er nogle krydderier, som særlig hører julebagningen til. De kan være svære at få fat i som økologiske, men spørg efter dem, kun på den måde kan vi efterhånden gøre os håb om at få alle varer økologiske.

Allehånde
Allehånde er umodne, tørrede frugter der ligner peberkorn. Navnet beskriver smagen udmærket, da den er som en blanding af peber, kanel og nelliker. Vi bruger det især til sild, sylte og julekager.

Kanel
Kanel fås fra inderbarken af kaneltræet. Det er uundværligt til gløggen og julekagerne og selvfølgelig til risengrøden med kanelsukker og smørklat.

Kardemomme
Kardemomme er små frø fra en tropisk plante. Det giver en pikant smag  i pebernødder, brunkager og i forskellige slags julebrød og æbledesserter.

Nelliker
Nelliker er tørrede blomsterknopper fra kryddernelliketræet. De bruges til julens gløgg, flæskesteg, kryddersild og brunkager.

Vanille
Vanille er frø fra bælgen af vanilleplanten. Ægte vanille bruges til de uundværlige vanillekranse til jul.

Tørret frugt
Lige nu er det højsæson for brug af figner, dadler, svesker, rosiner og abrikoser og de giver en dejlig afveksling i de søde sager, man ellers går og spiser. De indeholder en del jern. Økologiske abrikoser er altid mørke, fordi de ikke er svovlbehandlede. Brug den tørrede frugt som selvstændig konfekt eller lad den indgå i det hjemmelavede sortiment af konfekt.

Nødder
Hasselnødder, valnødder og mandler  indeholder meget jern, protein og umættet fedt.   Hasselnødder og mandler indeholder en del kalk. Nødder har mange anvendelsesområder. De kan bruges som hele kerner, ristes, hakkes og males og indgå i middagsmad,  salater, konfekt, kager  og desserter og giver et lækkert pift til maden.

Mandler
Mandler er lyse frø, som er omsluttet af en lysebrun skal med små huller i. Der findes flere typer mandler: Krakmandler, bitre og søde mandler. Krakmandler har en meget tynd skal, som er let at knække med fingrene. Bitre mandler er ofte små og grålige. De indeholder et blåsyreglykocid, som er giftigt, når det tygges, og må derfor kun anvendes i meget små mængder. Når der står mandler i opskrifterne, er det de søde mandler, der menes.

Pigeon
Et lille rødt, smukt og delikat juleæble, der pynter i frugtskålen, salaten eller ved julestegen.

Rødkål
Rødkålens smukke farve, gode smag og mange gode næringsstoffer berettiger, at den bruges til  andet end kogt rødkål til julestegen. Fintsnittet rødkål kan blandes med frisk og tørret frugt og nødder og overhældes med en citronmarinade. Den kan også blandes med fintsnittede grønsager og rodfrugter og serveres med olie/eddikemarinade eller surmælksmarinade smagt til med krydderurter. Kål er en god og billig kilde til C-vitamin.

Peberrod
Peberrod er en flerårig urt, hvis rod anvendes som krydderi. Den kan opbevares længe og kan fås frisk hele året. Peberrod er meget stærk i smagen og bruges derfor kun i små mængder. Det høje C-vitaminindhold i peberrod er derfor ikke nogen brugbar kilde. Peberrod er pragtfuldt tilbehør til f.eks oksekød og kogt torsk, enten rå, revet eller i peberrodssovs.

Julesalat
Julesalat drives frem på cikorierødder, som sættes i fugtig sand, lunt og i mørke. I løbet af 3-4 uger er salaten klar til at blive høstet. Julesalat bliver mere bitter, hvis den får lys under drivningen.
Brug julesalaten som hovedsalat, men regn med at den kan være lidt bitter. Julesalaten er en dejlig variation i vinterens råkostsalater. Den passer fint sammen med æbler og appelsiner. Cikorie kender nogen måske også som kaffetilsætning, der fremstilles af roden.

Torsk
Nytårsaften er det tradition at spise torsk. Netop nu har den en fin kvalitet, men prisen er ofte også i top. Det er en mager fisk med mange anvendelsesmuligheder, og da fiskekød ikke skal koge/stege ret længe, er det også hurtig mad.