Lune, klare dage til bare arme, giver forventning om sommer og nye grønsager. De første, radiser og spinat, er allerede til at få og hornfisken frister hos fiskehandleren. En af de mere eksklusive grønsager, grønne asparges, er nu fremme og de kendte krydderurter som purløg, persille og løvstikke har længe været til at klippe af, specielt hvis det har været en mild vinter.

Spinat
Nu er  det tid for frisk spinat, der kan være glat eller kruset. Den nye spinat i maj har skøre, saftige stilke, som ikke skal fjernes. Spinat skal  man skylle meget omhyggeligt  i koldt vand  for at fjerne sand og jord, hvorefter den afdryppes i en sigte. Beregn 3/4 – 1 kg frisk spinat til 4 personer til dampet og
stuvet spinat. Spinat indeholder  specielt meget  jern, men  også A-  og C- vitamin. Spinat indeholder oxalsyre. Spises meget spinat, tilsættes kalciumklorid  ved  kogning.  Det  kan  købes  i  de  fleste forretninger der handler med madvarer.

Majroer
Kaldes også turnips, hvidroe og haveroe. Majroer smager bedst,  når de ikke er for store,  ca. 5 cm i diameter. Majroer  skal altid  skrælles, da  de  har et  både sejt  og trevlet ydre lag. Små majroer kan koges hele  ,hvorimod store majroer skæres i både eller terninger. Majroer smager dejligt kogte, smørdampede og som  ingrediens i sammenkogte retter og supper. De er også velegnede som mos og kogte, marinerede .

Radiser
Skal spises, lige når de trækkes op af jorden, så er de bedst. Ellers bør de opbevares rensede, og uden top, i plastikpose. Da man næsten altid spiser radiser rå, og uden at skære dem i mindre stykker, så får vi glæde af alle C-vitaminerne. Derfor er de en god C-vitaminkilde sommeren igennem.

Asparges
Den eneste årsag til at nogle asparges er grønne, er at de får lov at komme op i lyset, inden man høster dem. De hvide asparges er “stukket” under jorden. D.v.s., man har bygget et jordbed op over planten, så stænglen ikke får lys, før man høster den. Det er arbejdskrævende at dyrke, især hvide asparges, og derfor er de dyre. Det er ikke svært at dyrke de grønne selv, men det tager nogle år, inden de er etableret, så man kan høste af dem. Grønne asparges smager dejligt rå, de hvide skal koges.  Der er flest C-vitaminer i de grønne asparges.

Hornfisk
Er en rigtig sommerfisk. Den er mager, giver gode proteiner, er billig og nem at bruge. Steg den ligesom sild og server den med nye kartofler og persillesovs,  når det bliver juni. Eller rul den sammen om krydderurter og sæt den i ovnen som her i majopskriften.