Dagene bliver lysere og længere. Vintergrønsagerne er ved at være slut, og vi kan glæde os til forårets nye friske spæde skud. Indtil de får rigtigt fat må vi supplerer kosten med “det grønne drys”.

Porre
Porre er  en ofte overset  grønsag, som af mange  kun bruges til at give smag i supper og gryderetter. I virkeligheden er porren en ualmindelig  lækker grønsag  med  mange  anvendelsesmuligheder. Er der porrer i huset  har man  altid et måltid  mad.  Der findes et stort  udvalg  af  sorter  i forskellige dimensioner. Ens for dem alle er, at alt på en porre  kan bruges,  såvel det  hvide “skaft”  som de  grønne blade. Porrer mætter godt og giver  C-vitamin  og fibre til kosten. Udover i suppe og sammenkogte retter er den fin at gratinere, farsere og bruge rå i salater.

Persille
Persille er den  mest brugte krydderurt  og  har derved stor betydning i  madlavningen. Der er to typer havepersille: den glatbladede, som er nemmest  at rengøre, og den krusbladede, som  har  den  kraftigste   smag.  Både  stængler  og  blade indeholder   æterisk   olie,   som  giver   persillen   dens karakteristiske duft og  smag. Persille anvendes friskhakket i kolde saucer, i retter med fisk, grønsager, fars m.m eller blot som ” det grønne drys” over kogte kartofler eller som farvepift til en lidt  bleg ret. Det  daglige  grønne drys giver et  godt tilskud  af A- og  C- vitamin  samt mineralet jern.

Fladfisk
Skrubbe, rødspætte,  ising, rødtunge og søtunge er  alle  saltvandsfisk,  som  fås det  meste  af  året.  De  forhandles hele  eller som  fileter. Fladfisk har  magert og fint kød, som  er rigt på protein  og indeholder mineralerne natrium og kalium. Fladfisk er let og sund  mad, som kan varieres efter årstid, humør og pengepung. Fladfisk behøver meget lidt varmebehandling. Den skal blot steges eller dampes nogle minutter.