80 % af danskerne kender det danske økologimærke

Det røde Ø-mærke oekologisk maerke med teksten ‘Statskontrolleret økologisk’ fortæller, at det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den gård eller den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.

Danmark er fortsat verdens førende økologi-nation. Den økologiske andel af det samlede fødevaresalg i Danmark er nu oppe på otte procent og det stiger fortsat. Det er den højeste økologiske markedsandel i verden.

Og nu har supermarkederne sat prisen på øko-varer ned hvilket har medført at den økologiske andel af fødevaresalg stadig stiger.

– Vores førsteplads skyldes ikke mindst danskernes store tillid til økologi og det røde Ø-mærke, som i år fejrer 25 års fødselsdag. Mærket har bidt sig fast hos danskerne som en garanti for flere ting på samme tid:

Rene fødevarer uden rester af sprøjtegift, en miljøvenlig produktion, der skåner vores fælles drikkevand og natur for kemi, og en høj dyrevelfærd, hvor dyrene har god plads og kommer ud under åben himmel,

siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

 Økokylling med appelsin og Citron

  • 1 økologisk kylling ca 1400 g
  • 1 økologisk citron
  • 1 økologisk appelsin
  • Et par kviste timian
  • Salt og peber

 

Sådan gør du

Skyl og skræl, med en kartoffelskræller, ca halvdelen af den yderste gule skræl af appelsinen og citronen og læg det under skindet på kyllingens bryst.

Skær skræl og også den hvide skræl af appelsin og citron af. Skær dem i mindre stykker. Bland dem med salt og peber og læg blanding ind i kyllingen sammen med timian.

Gnid kyllingen med salt og læg den i et ovnfast fad. Sæt kyllingen midt i ovnen og steg den ved 190 ˚ varm luft i 1t 15 min.

Server kyllingen med ovnbagte grønsager, som du bager i ovnen samtidig med at kyllingen steger. Grønsagerne kan være en blanding af økologiske kartofler, gulerødder, selleri, persillerod og rødbeder eller andre rodfrugter, som er skåret i passende skiver eller stænger. Læg grønsagerne i en bradepande med bagepapir og hæld 2 spsk olie over og rør rundt i grønsagerne. Bag dem i ovnen, samtidig med kyllingen, til grønsagerne er gyldne, sprøde og møre. Drys lidt salt over når de er færdige.

 

Alternativt kan du lave en god sovs af skyen fra kyllingen og servere med kogte eller ovnbagte kartofler, en dejlig hvidkålsalat med appelsin, æble, ristede mandler og rosiner – se blog d. 1. februar.

Velbekomme