Oktober er en af de efterårsmåneder, som kan byde på både højt, smukt og lunt solskinsvejr og barsk regn, kulde og efterårsstorm. Det er en tid, hvor skoven byder på et væld af dejlige svampe, lige til at smørriste, stuve eller ægge på pizzaen. Slåenbusken byder på bær til snapsen, og det vilde skovæble er fortrinlig til æblegele. Det er også nu, man kan købe fasaner til en dejlig middag, og kassevis af dejlige danske æbler og pærer, som lige er høstet.

Broccoli
Broccoli kaldes  også aspargeskål  og minder i  opbygning om blomkål.  Broccoli består  af  et hovedskud  som bliver  ret kraftigt, og nogle sideskud som er tyndere stilke. Broccoli er en grønsag  der virkelig fortjener opmærksomhed, både  fordi den  smager godt  og  for dens  rige indhold  af vitaminer og  mineraler. Broccoli indeholder meget  A- og C- vitamin samt B- vitaminer, calcium og jern. Broccoli  består af  stilke med  mørkegrønne blomsterknopper som  ret  hurtigt  springer  ud  og  bliver  til  små,  gule blomster, der ikke smager så  godt. Derfor er det vigtigt at lægge dem  i køleskabet  så hurtigt som  muligt efter de er købt og ikke gemme dem for længe. Det  er let  nok  at få  dem  brugt for  de er  en lækkerbisken til både kød-,  fiske- og æggeretter, i supper, rå i salater, gratineret, stuvet m.m. Husk  at stilkene  også kan  spises, de  store grove  stilke skrælles først.  Når broccoli koges bør stilkene stå op i gryden.

Svampe
Man kan hente svampe i naturen det meste af året, men sidst på sommeren og hele efteråret er nok det tidspunkt, udvalget er størst. Køb en god svampebog og tag den med på en svampetur med en dygtig vejleder, det lærer man meget af. Efterhånden lærer man flere spiselige svampe at kende, og der er mange af dem. Champignon, kantarel, parasolhat, blækhat, vokshat, løgbruskhat, østershat, hummerskørhat og selvfølgelig rørhat o.s.v.. Nogle af dem findes tilmed i mange varianter. De fleste svampe kan bruges ligesom de champignoner, man køber,  dog egner nogle sig bedst til f.eks stuvning og andre til at riste. Løgbruskhatten er en kryddersvamp, den smager af løg/hvidløg, og den bruges på samme måde, som man bruger krydderurter.

Fasan
Jagten på fasaner går ind i oktober og slutter i januar. I den periode kan man ofte, hos fiskehandleren, købe flåede og rensede fasaner og andet vildt, f.eks harer og agerhøns. Plukket fuglevildt er bedre end flået men også dyrere. En nyskudt fugl bør hænge et par dage. Fasanhanerne er lidt større end hunnerne. Unge fasaner er lækrest og kendes bl.a. på at brystbenets spids er let bøjelig og på at næbbet, særlig den underste del, kan brækkes itu. Ældre fasaner skal stege noget længere tid. Fuglen skal have en frisk lugt. Fasankød er mørkt i forhold til f.eks kylling. Pas på ikke at komme til at tygge i de hagl som fasanen er skudt med, det kan koste en tand. Fasan er en dejlig spise og ikke spor besværlig hvis man køber den grydeklar.

Pærer
Pærer skal helst plukkes modne, så smager de bedst. De er ikke så holdbare og skal derfor spises ret hurtigt efter, de er plukket. En god, saftig og sød pære er en himmerigsmundfuld og er fin som dessert efter f.eks farseret fasan. Er man så heldig at have et godt og rigtbærende pæretræ, var det måske en ide at henkoge nogle af pærerne. På den måde har man en hurtig dessert, hvis man får uventede gæster. Det kræver kun flødeskum.